Vákuumcsöves napkollektorok 20-30%-kal jobb hatásfokúak a síkkollektorhoz képest. Téli időszakban ez a hatásfok még inkább megmutatkozik, akár háromszoros energiatermelés is elérhető. Téli, pl. -20 C-os hőmérsékletnél a szórt napsugárzás hatására is termel melegvizet és használható fűtésrásegítésként.

A vákuumcsöves napkollektorok sorban elhelyezett párhuzamos üvegcsövekből állnak. A vákuumcsöveknek számos kialakítása létezik.

Fajtái:

Üveg-üveg vákuumcsöves napkollektor

Két üvegcsőből állnak, melyeket egyik végén összeolvasztottak. A belső cső egy szelektív felülettel van bevonva, mely elnyeli a napenergiát, ugyanakkor meggátolja a sugárzási veszteséget. A levegőt kiszivattyúzzák a két üvegcső által zárt térből, vákuumot hoznak létre, amely kiküszöböli a konduktív és konventív hőveszteségeket. Ezek a típusú csövek nagyon jól teljesítenek a felhős borús időben is, valamint alacsony hőmérsékleten is. Mivel a cső 100%-os üveg, a hőveszteség a vákuum miatt minimális. Üveg-üveg szolár csöveket számos különböző módon fel lehet használni, beleértve a közvetlen áramlásos-, hő-cső, vagy U csöves konfigurációt. Ezen típusokat forgalmazzuk

Üveg-fém vákuumcsöves napkollektorok

Egy szimpla falú üvegcsőből és a cső belsejében elhelyezett lapos vagy hajlított alumínium abszorber lemezből állnak, melyhez rögzítve van a réz hőcső, vagy a víz áramlási cső. Az alumínium lemez általában be van vonva Tinox, vagy hasonló szelektív bevonattal. Ezek a csövek nagyon hatékonyak, de problémát jelent a tömítés, a vákuum elvesztése. Ez elsősorban annak a ténynek köszönhető, hogy a tömítés üveg-fém. A két anyag hőtágulása különböző, így könnyebben alakulnak ki tömítési problémák.

Üveg-üveg vákumcsöves napkollektorok

Közvetlen víz áramlásos vákuumcsövek ezekben a szolár csövekben a szolárfolyadék közvetlenül az üvegcső belsejében áramlik. A probléma ezekkel a csövekkel, hogy ha egy cső megsérült, akkor a szolárrendszer tömítetlenné válik, a szolárfolyadék elfolyik és teljes kollektorrendszer leáll mindaddig, míg új cső nem kerül a sérült helyére és az egész rendszert feltöltik.

CPC tükrös vákuumcsöves kollektor

Ezek a napkollektorok általában parabolikus tükröket használnak, melyről a visszaverődő napenergia egy csőre koncentrálódik, mely hőátadó folyadékot tartalmaz. Ezt a típusú napkollektor általában csak kereskedelmi energiatermelésre alkalmazzák, mivel nagyon magas hőmérsékletet lehet vele elérni. Ennek működése azonban nagy mértékben függ a közvetlen direkt napfénytől.