Napkollektor rendszer fő részei:

1. Napkollektor

Ez lehet síkkollektor, vagy vákuumcsöves napkollektor. Felülete, db száma a szükséges melegvíz előállítás nagyságától függően változik.

2. Tárolótartály

Fő prioritás a melegvízkészítés erre alkalmazunk HMV(használati melegvíz) tartályokat vagy puffertartályokat(fűtés) amely lehet egy vagy 2 hőcserélős. Feladata a napkollektor által összegyűjtött hő letárolása. További info itt.

3. Szolár állomás

A szolár állomás magában foglalja a szivattyút, mérőórákat biztonsági szelepet. Feladata a napkollektorból a hőt a tárolótartályba juttatni.

4. Tágulási tartály

A napkollektor körben lévő zárt rendszerben a hőmérséklet hatására a nyomás változik. Ennek a kompenzálása képp van szükség a tágulási tartályra. A tartályok mérete az egyes körökben lévő vízmennyiségtől függ.

4. Napkollektor vezérlő

A napkollektor rendszer irányítására szolgáló berendezés. Feladata a hőmérsékletek figyelése, szivattyú, szelepek indítása, napkollektor védelme, szabályozása.

5. Fagyálló folyadék

A fagyállót a szolár körben keringő vízhez kell adagolni. Arra szolgál, hogy télen éjszaka ne tudjon megfagyni a napkollektorok
győjtősíneiben a víz. Ez a fagyálló folyadék nem összekeveredni az autók hűtőrendszerében használatos fagyálló folyadékkal. Ez a fagyálló folyadék a HMV rendszerbe jutva sem okoz semmiféle egészségkárosodást, enyhén édeskés ízével figyelmeztethet a
rendszer esetleges meghibásodására, szivárgására.

5. Szolár cső szigetléssel

Korroziónak ellenálló könnyen és esztétikusan, rugalmasan szerelhető, hosszú élettartamú flexibilis cső. A szigetelés nagy hőbírású UV sugárzásnak ellenálló anyag. A szereléshez szükséges pontos mennyiséget kizárólag helyszíni felmérés után tudják csak kiszámolni a kollégák, az előzetes árajánlat az elmúlt évek tapasztalataira támaszkodva becsült adatot tartalmaz.